Kuivasaaren risteily


Kuivasaari on Suomen puolustusvoimien hallinnassa oleva linnakesaari, joka sijaitsee Helsingin edustalla Isosaaren länsipuolella. Saarella on Suomenlinnan Rannikkotykistökillan ylläpitämä huomattava kokoelma vanhoja historiallisia tykkejä. Aikaisemmin Kuivasaaressa toimi myös aktiivikäytössä ollut 100 TK-rannikkotykkipatteri. Kyseiset tykit on poistettu aktiivikäytöstä. Linnakkeella ei ole pysyvää miehitystä, mutta on edelleenkin Puolustusvoimien käytössä ja siten yleiseltä käytöltä suljettu.

Saarella on myös eräs maailman harvoja säilyneitä 305 mm kaksoistykkitorneja (kuvassa). Venäläisen Obuhovin terästehtaan aikoinaan valmistama tykki on ampumakunnossa, mutta niillä ammutaan nykyään ainoastaan kunnialaukauksia mm. itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Tykkitorni kunnostettiin killan toimesta 1980-1990 -lukujen vaihteessa ja sitä pidetään toimintakunnossa. Tykki ei ole ollut 1970-luvun alkupuolelta alkaen enää ns. SA-käytössä eli sodan ajan käytössä.

Kuivasaari sijaitsee kotimaan meriliikennealueella II. Tästä syystä aluksien määrä, jotka voivat liikennöidä linnakesaarelle, on rajallinen. M/s Marival II on katsastettu kotimaan liikennealueelle II ja voi liikennöidä saarelle. Opastuksesta saarella vastaa Suomenlinnan Rannikkotykistökilta. Lisätietoja linnakesaaresta löydät klikkaamalla killan sivuilta klikkaamalla tästä!

 

Esimerkki 1:
Lähdetään Kauppatorilta risteilylle Hevossalmen kautta kiertämällä Villingin saari eteläpuolelta. Matkan aikana nautitaan maittava Saaristolaispöytä. Menomatkalla risteilyn kesto on noin 2 tuntia. Kuivasaaren linnakesaareen, tykistöön ja luontoon tutustutaan oppaan johdolla. Saaressa vietetään aikaa noin kaksi tuntia. Paluu Kustaanmiekan lävitse Kauppatorille.
Risteilyn kesto: 5 tuntia